"Mândria merge înaintea pieirii şi trufia merge înaintea căderii."
Acest blog conține link-uri de afiliere (profitshare, 2performant, iHerb etc).

vineri, 22 martie 2013

GARGUI de Andrew Davidson - recenzie (Campania vALLuntar)


          GARGUI este titlul primului roman al autorului de origine canadiana Andrew Davidson, roman la care a lucrat vreme de sapte ani si care s-a vandut prin licitatie inainte de publicare in 23 de tari, primul editor cumparand drepturile de publicare pentru suma de 1,25 milioane de dolari, iar in tara noastra respectivele drepturi au fost achizitionate contra sumei record de 25000 de dolari. Asadar GARGUI este cartea aleasa de mine in cadrul Campaniei vALLuntar, iar motivul este tocmai notorietatea sa, recunosc ca m-a facut curioasa abordarea tanarului autor a unui subiect indelung dezbatut de-a lungul secolelor in literatura, si in arta in general – iubirea. Ce putea aduce nou Andrew Davidson in maniera de a descrie o poveste de iubire, incat romanul sa fie tradus in 30 de limbi si sa fie cumparat pentru sume atata de fabuloase?! 

            Cum lesne s-a inteles, romanul se compune in jurul a doua personaje prinse intr-o poveste de iubire atipica. Eroul central, devenit si naratorul acestui roman, este un tanar actor si producator de filme pentru adulti, un barbat frumos si atragator, care isi traieste viata angrenandu-se in tot felul de experiente care mai de care mai decadente, acesta amintindu-mi intr-o oarecare masura de inceputurile lui Dorian Gray, eroul lui Oscar Wilde. Romanul se deschide exact ca intr-un film de actiune american, prezentandu-si cu lux de amanunte eroul prins intr-un accident de masina, produs pe fondul unui consum de droguri si alcool. Salvat in urma acestui accident, naratorul nostru ajunge pe un pat de spital, grav ranit, cu arsuri pe cea mai mare parte a corpului. Incepand din acest punct viata barbatului se schimba intr-un mod categoric, iese din scena intreg universul lui viciat cu prietenii si colegii lui de breasla, lasand loc unor personaje noi, care ne sunt prezentate si conturate separat in cadrul a cate unui subcapitol scurt. 
      Aici o cunoaste si pe Marianne Engel, o frumoasa sculptorita de garguie, care apare in viata lui pe neasteptate, pretinzand ca-l cunoaste dintr-o viata anterioara, tocmai din Germania medievala, unde au format un cuplu cu o poveste de dragoste, pe care Marianne i-o prezinta barbatului de-a lungul intregului roman, in povestiri scurte intrerupe inaintea unor puncte culminante, intocmai ca Seherezada.
            Prins intre amintirile si povestile emotionante ale Mariannei care il poarta prin Islanda, Italia, Japonia cu ajutorul unor scurte povesti de dragoste, construite sub forma unor pilde, si intre ecourile ratiunii care nu-l lasa sa creada ca toate amintirile femeii sunt reale, barbatul isi da seama ca, desi mutilat si falimentat, imobilizat intr-un pat de spital, viata lui de abia acum incepe sa se scrie cu adevarat, inima lui de abia acum se trezeste la viata, iar el invata in sfarsit ce inseamna iubirea.
            Este Marianne Engel un biet personaj schizofrenic care isi construieste mental o poveste de dragoste neverosimila antrenand in ea un barbat mutilat si fara perspective de viitor sau este este o personaj complex, o femeie care isi poarta iubirea de-a lungul secolelor cu o forta supranaturala si o credinta de nestramutat? Toate acestea le veti descoperi cititind GARGUI de Andrew Davidson.
 ***
              Romanul ales de mine descrie o poveste de dragoste frumoasa si originala, care insa pe mine nu m-a miscat indeajuns, relatarile Mariannei nu m-au putut convinge ca trecutul lor medieval a existat cu adevarat, unele scene mi s-au parut descrise intr-un mod extrem de …naiv; superficial sunt descrise si sentimentele de iubire si comuniune dintre cei doi, nu am simtit sudandu-se cordonul invizibil dintre ei, acea iubire care transcede timpul si care se presupune ca ii determina pe cei doi sa se regasesca dupa secole. Superficial imi par a fi tratate si sentimentele barbatului din prezent, desi autorul lasa sa se inteleaga ca treptat el se indragosteste de Marianne Engel, acest lucru este redat intr-un mod prea putin verdic, iar limbajul obscen care abunda destul de des intalnit in carte si cu care suntem intampinati inca de la inceput, m-au facut sa ma opresc de nenumarate ori exclamand …. “ ce zice, ma’ ? sau …oooook, trecem peste p… barbatului si ne intoarcem la scena cu Arhanghelul Mihail”. Poate in engleza textul suna mai putin vulgar, dar din punctul meu de vedere, atat timp cat introduci p… intr-un roman de dragoste, indiferent de context ii scazi automat valoarea. 
           Stiu ca varianta intiala a fost scrisa sub forma unui text de zece ori mai mare decat acest manuscris final si ma gandesc ca poate pastrand mai mult din forma sa originala, romanul ar fi reusit sa convinga mai mult cititorul de faptul ca iubirea ce s-a infiripat intre cei doi cu secole in urma, este una autentica, puternica si capabila de a transcede limitele temporale.

Cartea GARGUI o puteti cumpara de aici, la pretul de 34,90 lei.

Aceasta recenzie face parte cadrul Campaniei vALLuntar la care puteti participa si voi activ prin intermediul unui comentariu la aceasta postare, indiferent de continutul sau – la fiecare 15 comentarii o echipa vALLuntar cu ajutorul ROMSILVA va planta un copacel.

M-ar bucura foarte mult suportul vostru!

Nu in ultimul rand, as vrea sa multumesc echipei vALLuntar si Editurii ALL pentru tot efortul financiar urias pe care l-au facut ca aceste carti sa ajunga la noi si sa ne putem bucura de ele.

Va multumesc!!!

                             VintageLook 

40 de comentarii:

  1. Stiam eu ca vei finaliza cartea si ca vei scrie la timp recenzia!:)

    Aveam de gand sa spun: trebuie sa fie o poveste de dragoste frumoasa, avand o idee incitanta!
    Insa, spre finalul articolului, am inteles ca exista in carte elemente care mi-ar ingreuna lectura...
    Totusi, nu as refuza intalnirea cu cartea, ma intriga ceea ce ai spus si as vrea sa-mi formez o parere proprie! Daca o voi citi, revin cu impresiile mele!:)

    La cat mai multi copacei, Simona!
    Te pup!

    P.S. Ai ales sa plantezi tu insati copaceii?:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ohh, cat de greu mi-a venit sa scriu recenzia aceasta nici nu ai ideea, pur si simplu nu gaseam timpul necesar sa o fac, Doamne ajuta ca am reusit, m-as fi simtit ingrozitor sa nu ma incadrez in timp, doar mi-am luat un angajament... :)

      Este o carte buna, doar ca nu s-a mulat exact pe asteptarile mele, as fi vrut mai mult, daca vrei ti-o pot imprumuta, dupa ce ma mai linistesc putin, sa o citesti si tu, chiar as fi curioasa de o alta parere.

      Cat despre copacei, hmmm, la inceput m-am entuziasmat asa de tare ca am posibilitatea de a-i planta eu, iar mai apoi dupa ce m-am domolit putin, mi-am dat seama ca iar mi-as lua un angajament pe care, lipsa de timp, m-ar putea pune in ipostaza de a nu-l onora, ceea ce e lipsit de respect, asa ca m-am lasat pagubasa. In momentul de fata, cand nu stiu de unde sa ma mai aduc, consider ca am luat o buna decizie. TU?

      Puuup!! :) Merci mult pentur comentariu!

      Ștergere
    2. Cu mare drag, oricand!
      Prietenii se ajuta, se sustin reciproc! :)

      Daca nu procur cartea in alt mod, te anunt! Iti multumesc pentru gand si pentru gest!

      Am decis sa plantez chiar eu copaceii (stiind ca voi avea sprijin din partea sotului mue caci altfel...nu as fi avut "curaj")!

      Multi pupici, draga mea!
      O seara frumoasa si relaxanta!

      Ștergere
    3. Si dupa ce o citeste Ilda, mi-o pasati si mie :D Pare interesanta, dar daca tu zici ca ceva nu se leaga, chiar ma face curioasa. Ce sa zic, eu cand citesc traiesc cartea si daca nu ma simt transpusa in realitatea ei ma lasa rece. Pupici!

      Ștergere
  2. O poveste de dragoste atipica si atemporala. E printre cartile pe care as vrea sa le citesc. Ma gandeam sa o aleg in campanie, apoi am ales Dieta iubitoarelor de ciocolata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adelina, merci pentru comentariu, trec si eu pe la tine, iarta-ma, dar nu am prea fost pe faza in blogsofera...

      Ștergere
  3. Inceputul a fost extrem de atragator. Abia asteptam sa vad de unde atata notoroietatea pe capul cartii. Pacat ca nu s-a terminat in aceasi nota recenzia ta:) Oricum cartea pare destul de interesanta. Pacat de limbajul obsecen, cu siguranta ca in engleza altfel stau lucurile pentru ca in romana e foarte greu sa transpui anumite cuvinte. Succes la plantat copacei:D

    RăspundețiȘtergere
  4. Prezentarea suna interesant, dar totusi din cate spui limbajul ar putea fi o piedica ... poate e si asta o modalitate de contrastare e celor 2: el extrem de contemporan (?) ea cu un limbaj mai clasic-romantic-naiv (nu mi-am dat seama prea bine). Nu-mi place limbajul obscen in general, dar in engleza parca suna ... altfel :))
    Ca poveste de dragoste peste secole suna bine si parca as vrea sa vad si eu ce e cu garguiele ...
    La multi copacei si lecturi placute in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  5. Tema este foarte interesanta,dar limbajul vulgar m-ar deranja si pe mine.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu cred că aș (mai) gusta o astfel de lectură... :).
    În ultima vreme mi-am schimbat gusturile :D.
    Spor la plantat!

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu as citi-o, imi plac povestile de dragoste, desi favoritele mele sunt thriller-ele. Te sustin in campanie, la anul vreau sa ma inscriu si eu. La cat mai multi copacei! :) :*

    RăspundețiȘtergere
  8. Am citit-o si mi-a placut :*

    RăspundețiȘtergere
  9. Of, pentru libajul obscen as ocoli-o indiferent de cat de celebră este respectiva lucrare. Am rămas cu sechele de la niște romane românești (în special de la Romanul romanesc pervers) si nu stiu daca as mai da banii pe o astfel de carte.
    Să stii ca pe mine m-a intrigat partea cu reducerea manuscrisului final si mă tot întreb cum ar fi să se publice si varianta „full-size”. Cred că ar fi bătaie pe ea dacă lucrarea de față de bucură de un așa un succes.:)

    RăspundețiȘtergere
  10. M-ai facut curioasa :) Premisele par interesante, cat de convingator e drumul catre concluzie depinde de fiecare. Se intampla uneori sa apreciez carti care nu se inscriu chiar in categoria "capodopere" pentru ca reusesc sa rezonez cu un personaj, o situatie etc. Deci as adauga-o pe lista de ... asteptare, poate se gaseste timp s-o citesc.

    RăspundețiȘtergere
  11. Suna interesant, cred ca as citi-o si eu, dar cred ca totusi as cauta sa o citesc in original. Pacat de limbaj totusi, am abandonat nenumarate carti care pareau foarte interesante si cu recenzii bune tocmai pentru ca nu mai suportam sa citesc injuraturi si cuvinte urate, chiar mi se pare ca isi pun amprenta asupra psihicului.

    Te pup, felicitari pentru participarea la campanie :)

    RăspundețiȘtergere
  12. O poveste atat de frumoasa si de interesanta ! Este o carte aparte!Spor la plantat!

    RăspundețiȘtergere
  13. Hmmm, e ceva diferit, ceva ce n-am mai citit pana acum si i-as da o sansa. Momentan, insa, am deja o carte inceputa (si nu reusesc deloc s-o termin, evident, din lipsa timpului). Poate mai tarziu am s-o citesc si pe aceasta.
    Campania vALLuntar mi-a scos in cale multe titluri interesante, am facut deja o lista lunga "De citit".

    RăspundețiȘtergere
  14. Esti simpatica...atat de obscena e cartea?:))
    Chiar si asa,cred ca tot as citi=o,mai ales pentru notorietatea ei,sunt curioasa de fel,nu ma pot abtine:D
    Te pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Descude, draga mea esti a 15 a comentatoare, deci am un copacel!!! :D Merci, merci!!

      Cat despre carte, da, consider ca merita citita, este o poveste interesanta, mi-ar fi placut sa fie mai lunga, adica sa insiste mult mai mult asupra unor capitole si ... nu stiu, limbajul nu mi-a placut, m-a rupt total din lectura ... dar ma bucur foarte mult ca am avut ocazia sa o citesc!
      Pupici, draguto!!
      ---------------------------------------------------------------------------------

      Va multumesc tuturor pentru cele 15 comentarii. Un copacel va fi plantat datorita feedback-ului vostru!! :)

      Ștergere
    2. Ma bucur foarte tare ca am contribuit si eu,cat de putin,la plantarea unui copac.

      Ștergere
  15. Pare foarte interesant :P
    Te pup :*

    RăspundețiȘtergere
  16. Cand am auzit titlul cartii, m-am gandit la ceva SF, de genul Lord of the rings.Ciudat, dar pana si coperta pare putin altfel si din aceasta poveste, insa, nu as citit-o special din cauza limbajului.Mi-a lasat un gust foarte amar o carte de acest gen, si ca si Aurora, am ramas dezgustata.

    Acum ca stau sa ma gandesc, parca povestea imi aduce aminte putin de Filmul/cartea: Sotia calatorului n timp.Nu ma intreba de ce, ca nu as sti sa iti raspuns.
    Te pup Simo si te felicit ca ai reusit sa duci pana la sfarsit o astfel de carte!Ai avut curaj :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ah, nu a fost chiar asa, nu as vrea sa se inteleaga faptul ca toata cartea ar fi fost scrisa intr-un limbaj obscen, de aceea am si taiat prima exprimare, "abunda" nu era tocmai potrivita, insa unde si unde eroul nostru se exprima mult prea liber pentru gustul meu si in totala dizarmonie cu tematica romanului, asta este parerea mea cel putin. In rest e genul de lectura care te tine cu sufletul la gura si care consider ca merita a fi citita, macar numai datorita notorietatii ei.

      Iti multumesc mult pentru comentariu, Ana, te pup!! :)

      P.S Eu nu am avut parte de carti asa pacatoase, nu cunosc cartea despre care vorbeste Aurora, ar trebuie sa studiez problema :P

      Ștergere
  17. Spor la plantat!Sper sa faci rost de cat mai multi copacei!

    RăspundețiȘtergere
  18. Draga mea, de-ai sti tu cat de dor imi e sa citesc o carte...de fapt sa am timp sa citesc o carte. Imi pare rau ca nu m-am inscris si eu la campania asta, poate asa imi faceam mai multa ordine in prioritati si...reuseam sa citesc si eu ceva.
    Oricum, suna f bine ceea ce ai scris tu..cred ca merita citita.
    Spor la plantat:)
    Si...have fun maine:)sunt sigura ca vei fi foarte frumoasa! Abia asteptam pozele!pup!

    RăspundețiȘtergere
  19. De mult nu am mai citit o carte in afara de cele culinare, care pentru mine sunt niste povesti care prind viata:))...as vrea sa citesc "Oameni si soareci" despre care am auzit multe lucruri frumoase:)

    RăspundețiȘtergere
  20. Mai, nu se poate, trebuie sa plantam 2 copacei....comentez si eu:) sincer dupa nume pe mine nu ma atrage cartea, acum dupa ce i-ai facut recenzia, clar nu...te pup, nici eu nu stiu inca cum ma prezint maine....aaaa, ba da, ruj rosu, clar!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe mine numele m-a fascinat inca de cand am vazut-o in libraria virtuala a editurii ALL, apoi cand am citit pasajul introductiv despe notorietate, am stiut ca trebuie sa fie a mea. Poate tocmai asta este cauza, am avut prea mari asteptari...e o carte care merita a fi citita totusi, insa consider ca ar mai fi fost de lucru putin la ea. :P

      Ruj rosu sa fie Anca, cred ca iti fur si eu ideea! :P Ne vedem mai incolo, pupici!!

      Ștergere
  21. Iata inca un comentariu, doi copacei sa fie, te pup cu drag si bafta maine!

    RăspundețiȘtergere
  22. hmm pare interesanta totusi ,am mai citit carti de dragoste cu detalii picante dar vulgare nu... daca sunt prea exagerate nu stiu daca as termina-o

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cuvintele obscene se regasesc doar in limbajul naratorului cand, ca doar e fost actor de filme porno, nu exista nicio scena insa care sa descrie vreun act vulgar prin intermediul acestor cuvinte, nici pe departe. Uneori se exprima el mai liber decat mi-a placut mine si inadecvat subiectului carti, din prisma mea. E posibil ca pe altcineva sa nu deranjeze abosolut deloc, mie insa nu mi-a placut si mi s-a parut ca s-a potrivit ca nuca-n perete :P

      Merci, de comentariu, pup! :)

      Ștergere
  23. Nu cred ca e genul meu de carte, dar pare interesanta :)

    RăspundețiȘtergere
  24. Mi-ar placea sa o citesc, daca povestea e frumoasa nu ma impiedica ici colo limbajul "special".
    Am tras de Povestea Tibetului la propriu, este o carte frumoasa dar obositoare cand esti pe cronometru, am de gand sa o mai citesc inca o data fara sa-mi pice ochii in gura de somn si cu coada ochiului pe ceas. Prima carte a fost mai relaxanta. Multumesc si eu pentru sustinere, te pup!

    RăspundețiȘtergere
  25. Ma gandeam eu ca o sa fie un roman de dragoste ;))

    RăspundețiȘtergere
  26. wow!e foarte detaliata recenzia ta!imi place :)

    RăspundețiȘtergere
  27. Mi-a plăcut recenzia ta. Cartea însă nu cred că aş cumpăra-o, dar dacă aş găsi-o la bibliotecă i-aş da o şansă. Nu cred că m-ar deranja limbajul, însă nu aş da banii pe ea din cauza faptului că pare o carte destul de superficială, de citit în tren, iar mie îmi place să am în bibliotecă doar cărţi din care am rămas cu ceva, care m-au îmbogăţit, de unde am învăţat, cărţi pe care le-aş reciti cu drag, care mă transpun în poveste.
    Spor la plantat copăcei!

    RăspundețiȘtergere
  28. wow, datorita tie/voua, am comandat-o si eu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu sper ca o sa iti placa, eu am considerat ca era loc de mai bine! :P

      Ștergere

Prin utilizarea acestui formular ești de acord cu stocarea și manipularea datelor tale pe acest site web.

Comentariul tău va fi publicat după moderare. Îți mulțumesc pentru feedback, părerea ta este foarte importantă pentru mine!