"Mândria merge înaintea pieirii şi trufia merge înaintea căderii."
Acest blog conține link-uri de afiliere (profitshare, 2performant, iHerb etc).

miercuri, 26 iunie 2013

Ce trebuie sa ştim atunci cand ne alegem pantofii sport

            Cand am inceput sa gandesc structura acestei postari, mi-am dat seama ca provocarea de a scrie despre pantofii sport, m-a prins total nepregatita si informata necorespunzator, pentru ca singurul criteriul dupa care imi aleg eu pantofii sport este cel estetic. Nu mi-am pus niciodata nicio alta intrebare cu privire la utilitatea acestora, a gradului de confort sau a altor factori demni de a fi luati in seama. Mai gresit de atat nici ca se putea.

        M-am documentat pentru aceasta postare, astfel incat, in linii generale, se pare ca ar trebui sa tinem cont de urmatoarele aspecte atunci cand decidem sa ne achizitionam o noua pereche de incaltari sport:
- in primul rand, trebuie sa luam in considerare tipul de activitate/sport pentru care dorim sa achizitionam respectiva incaltaminte ( pentru mers pe jos, alergat, fitness, tenis etc), pentru ca adidasii sunt conceputi diferit in functie de activitatea sportiva careia i se adreseaza si astfel evitam entorsele, durerile de articulatii,  febra musculara, degetele amortite etc,
- pronatia piciorului reprezinta tipul de miscare pe care o face talpa piciorului atunci cand atinge solul si felul in care se distribuie greutatea de pe calcai, primul care intra in contact cu solul, spre interiorul talpii si apoi catre varf. Astfel exista trei tipuri: pronatie normala, sub-pronatie (insuficienta) sau supra-pronatie (exagerata),
- gradul de flexibilitate si stabilitatea pe care o ofera piciorului. Este important ca pantoful sa nu permita piciorului sa fuga in interior, ci sa confere siguranta piciorului pe tot parcursul desfasurarii activitatii sportive si mai mult de atat, sa amortizeze socurile la impactul piciorului cu solul,
- materialul din care sunt cofectionati respectivii adidasi, de obicei combinatie piele – material textil lasa piciorul sa respire ceea ce este extrem de important, in functie de activitatile sportive pe care le desfasuram.

Si pentru ca tot spuneam mai sus de pronatie (termen de care abia acum am aflat, ce sa mai zic de faptul ca nu l-am luat niciodata in calcul), iata cum sta treaba cu acest criteriu:

"Puteti sa aflati usor ce tip de pronatie aveti inmuind talpa in apa si punand-o apoi pe o hartie absorbanta, dupa care va uitati cu atentie:
  • daca urma este foarte lata inseamna ca aveti o pronatie exagerata, caz in care pantofii de sport cu pernite nu sunt potriviti pentru dumneavoastra,
  • daca urma pe care o lasati este foarte arcuita aveti pronatie insuficienta si in acest caz aveti nevoie de pantofi cu perne de aer,
  • iar cazul cel mai fericit este cel in care aveti pronatie normala, atunci va gasiti cel mai usor pantofi."
Carmen Bruma

Am facut si eu exercitiul, va imaginati ce curioasa am devenit, nu? Ca sa se poata vedea mai bine ce a iesit, am folosit tempera albastra pentru a colora putin apa. 
Daca elimin surplusul/stropul acela de apa dinspre mijlocul talpii, pare ca pronatia mea este ... cam insuficienta, de fapt se vede si cu ochiul liber ca bolta mea plantara este cam inalta, doar ca nu m-am gandit la asta niciodata  :(    Ca sa vezi...

            Tot specialistii, ne recomanda ca atunci cand achizitionam un adidas, sa tinem seama de faptul ca pe durata activitatii sportive (chiar daca este vorba despre mersul pe jos), picioarele se umfla, astfel incat acesta ar trebui sa fie cu circa jumatate de numar mai mare. Cel mai bine se poate testa apreciind distanta aflata intre varful adidasului si cel al degetului mare de la picior, care trebuie sa fie echivalenta cu cea a degetului mare de la mana (pe latime).

Voi cum alegeti incaltamintea sport? Stiti care este pronatia piciorului vostru?



VintageLook 

10 comentarii:

  1. Interesanta postarea! Multumesc!
    Eu cred ca am pronatie exagerata, am platfus.

    RăspundețiȘtergere
  2. Aleg foarte rar incaltaminte sport insa, cand fac asta, procedez asa cum spuneai si tu in partea initala a postarii - raportez la criteriul estetic!

    Foarte, foarte interesant articolul tau; grozav structurat; inspirat, atractiv si echilibrat selectate informatiile! Te felicit, Simo! A fost o incantare sa citesc articolul!

    Plec maine pentru cateva zile la munte dar, la intoarcere, verific cum stau cu pronatia!:)

    Te pup si te imbratisez cu drag!
    Ilda
    Lavender Thoughts

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mda, si eu fac la fel, si din cauza asta, in Florenta am facut o febra musculara de nu m-am mai putut ridica din pat, am batut tot orasul la picior in... tenisi. :P

      Sunt curioasa ce pronatie ai tu :P

      Iti multumesc mult pentru aprecieri, Ilda! Te pup! :)

      Ștergere
  3. Nu ma gandeam nici in 100 de ani ca tu vei scrie despre adidasi:)))) Stii ca m-am apucat de sport de curand si chiar am devenit si eu tot mai interesata de haine sport,mai ales adidasi calitativi.In prima saptamana de sala mergeam cu niste tenisi vechi si nu-ti imaginezi ce dureri aveam in talpi din cauza loc.Cum mi-am luat adidasii mei negru cu roz Adidas traiesc raiul talpilor de fiecare data cand ii incalt!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))) Nici eu, chiar a fost o provocare, dar am invatat cate ceva din asta.
      Si eu mi-am luat-o de le tenisi, nu la sport, ci la mersul pe jos, nu stiu ce-a fost in capul meu. Si eu m-am lecuit de atunci si chiar am de gand sa fac alegeri mai inspirate, mai ales ca prietenul meu mi-a promis in mod oficial ca ma va consilia. Rar se intampla sa te consilieze barbatul la cumparaturi de pantofi :)))

      Ștergere
  4. Foarte interesanta este postarea asta, stii ca o sa ma duc sa fac testul cu talpa, da? :))
    Eu aleg, in principiu, aleg pe estetic ... Si ma simt bine in Adidas Superstar, sunt adidasii mei favoriti ever!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt curioasa ce ti-a iesit, poate treci din nou pe aici si ne spui. Eu pana acum nu am gasit nimic care sa imi placa si cum arata, dar sa fie potriviti si pentru mers pe distante lungi (acolo am eu probleme). Va trebui sa investesc intr-o pereche de calitate, acum am niste Nike-uri aurii :))) Sunt superbi, dar tot ma dor picioarele in ei cand parcurc distante lungi, clar imi trebuie din aia cu pernite.

      Ștergere
  5. Federova a introdus un nou comentariu privind postarea dvs. "Ce trebuie sa ştim atunci cand ne alegem pantofii ...":

    Nu stiu care e pronatia mea dar banuiesc ca normala. Chiar vreau sa-mi achizitionez ceva sport de incaltat. M-am reapucat de sala si nu ma mai multumesc cu perechile vechi :P. Ca sa merg cu drag si spor tre' sa am si o tinuta care sa ma satisfaca. Uite ca mi-ai dat idee de postare :D.
    pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fede, imi cer scuze, comentariul tau a intrat la spam si l-am sters din greseala, l-am publicat din mail, nu am putut-o face decat sub aceasta forma, imi cer scuze... :(

      Ștergere

Prin utilizarea acestui formular ești de acord cu stocarea și manipularea datelor tale pe acest site web.

Comentariul tău va fi publicat după moderare. Îți mulțumesc pentru feedback, părerea ta este foarte importantă pentru mine!