"Mândria merge înaintea pieirii şi trufia merge înaintea căderii."
Acest blog conține link-uri de afiliere (profitshare, 2performant, iHerb etc).

luni, 10 aprilie 2023

6 beneficii ale consumului de ceai verde



            Nu sunt și nici nu am fost vreodată o consumatoare adevărată de cafea. Beau doar ocazional cafea, cu mult lapte, zahăr din plin și eventual alte ingrediente care mă distanțează foarte mult de un consumator de cafea experimentat.
Însă de foarte multe ori am simțit nevoia unui tonic, încă de pe vremea obositoarelor zile de la birou, ceva care să-și facă efectul rapid și eficient, și cum aceasta ieșea din discuție, mi-am îndreptat atenția către ceaiul negru - revigorant și el datorită conținutului de cofeină. Cu o aromă mult prea puternică pentru gusturile mele și cu un conținut prea ridicat de cofeină, din păcate nici ceaiul negru nu a rămas în rutina mea mai mult de două zile. Apoi am descoperit ceaiul verde și m-am îndrăgostit. 

          Aș putea spune despre mine că sunt fascinată nu atât de ceaiuri în sine, cât de contextul în care el este consumat.
În orice conjunctură, o cană de ceai oferită într-un mod elegant, mă transpune parcă într-o altă dimensiunea, întreaga avalanșă de trăiri care caracterizează universul meu interior, se topește, furtunile se domolesc, emoțiile se consumă, totul pe un fond de liniște și echilibru interior. Cartea mea preferată, Dama cu camelii, un buchețel de lavandă sau o lumânare parfumată pentru aromaterapie și Edith Piaf în surdină - iată rețeta pentru o după-amiază relaxantă după o zi obositoare.


Prima iubire - ceaiul de tei


          Prima mea experiență conștientă legată de ceai am trăit-o alături de bunica mea, iar ceaiul în cauză a fost unul foarte comun, cel mai comun - ceaiul de tei. Mulți ani nu am știut că se poate prepara ceai și din alte plante, însă nici mai târziu cultura mea în acest sens nu s-a îmbunătățit prea mult, pentru că am mai adăugat la listă doar menta, sunătoarea, mușețelul și coada șoricelului




Mai măricică fiind, am început să citesc tot felul de cărți și așa am aflat de o mulțime de plante din care se poate prepara ceai tămăduitor. Împreună cu bunica am adunat plante de tot soiul și mi-am făcut o adevărată colecție de plante medicinale pentru ceai, depozitate atent în pungi maro din hârtie și frumos etichetate cu numele și utilitatea sa. Din păcate colecția mea nu-mi aducea prea mare satisfacție pentru că nicio plantă nu constituia în sine un ceai savuros, iar eu consumam în continuare doar tei. Au trecut mulți ani până am descoperit ceaiurile aromate și m-am putut bucura de multitudinea de combinații și arome. 

            În prezent dacă m-ați întreba care este ceaiul meu preferat nu aș ști ce să răspund cu exactitate. În funcție de momentul zilei, starea de spirit, compania ... alegerea ceaiului se schimbă. Totuși unul dintre preferate este cu siguranță ceaiul de iasomie, pe care l-am descoperit în urmă cu mulți ani. Nu îl pot consuma oricând, ci doar într-o atmosferă intimă, gravă, când se poarta discuții de la suflet la suflet, când se împărtășesc vise, dorințe, temeri și slăbiciuni ... 
Nu îmi place mierea în ceai, îl prefer neîndulcit și în niciun caz nu pot să adaug lămâie în ceașca de ceai, din punctul meu de vedere, astfel servit, ceaiul este compromis. 

Am descoperit o nouă pasiune - ceaiul verde


Spuneam mai sus că am avut o perioadă în care am consumat ceai verde în mod constant. Am renunțat după o perioadă în favoarea unui alt ceai aromat, iar după aceea nu am mai reușit să mă mobilizez și să revin la vechea rutină. Nevoia de energie m-a împins însă din nou către ceaiul verde, astfel încât l-am reintrodus în rutina mea. Mă simt mult mai activă, mai coerentă în gândire, am tonus general mult mai bun, iar acțiunea diuretică a acestui ceai este mai intensă în cazul meu decât al oricărui alt ceai încercat până acum. 

Ceaiul verde se diferențiază de ceaiul negru prin modul de producere, în sensul că ceaiul verde imediat după culegere este trecut prin abur, uscat și rulat pentru a i se opri procesul de fermentație. Tocmai acest mod de procesare face ca ceaiul verde să fie cunoscut și sub denumirea de ceai nefermentat sau ceai virgin. 




Compozițional, ceaiul verde este bogat în: uleiuri esențiale, teină, cafeină, tanini, flavonoide, aminoacizi, vitamina C, teaflavină, tearubigină, proteine, calciu, fier, fluor, alcaloizi, precum și componenta principală epigallocatechina gallata( EGCG), despre care se spune că poate avea numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de boli de inimă, diabet și cancer. De asemenea, poate ajuta la îmbunătățirea funcției creierului și la reducerea stresului oxidativ.

Care sunt beneficiile consumului de ceai verde:
  1. Proprietățile antioxidante. Ceaiul verde conține antioxidanți puternici numiți polifenoli, care pot ajuta la protejarea celulelor corpului de daunele cauzate de radicalii liberi.

  2. Promovează sănătatea cardiovasculară. Consumul regulat de ceai verde poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol rău din sânge și la reducerea riscului de boli cardiovasculare.

  3. Îmbunătățește sănătatea cerebrală. Ceaiul verde conține un aminoacid numit L-teanină, care poate ajuta la îmbunătățirea funcției creierului, inclusiv a atenției, memoriei și concentrării.

  4. Ajută la reducerea riscului de cancer. Polifenolii din ceaiul verde au proprietăți anticancerigene și pot ajuta la reducerea riscului de cancer.

  5. Promovează pierderea în greutate. Ceaiul verde poate ajuta la arderea grăsimilor și poate ajuta la pierderea în greutate.

  6. Îmbunătățește sănătatea orală. Ceaiul verde poate ajuta la prevenirea cariilor dentare și la reducerea inflamației gingivale.


Deși consumul de ceai verde are multe beneficii pentru sănătate, există și unele riscuri asociate cu acesta. Iată câteva dintre cele mai importante:

  1. Cofeina. Ceaiul verde conține cofeină, care poate cauza nervozitate, anxietate, tulburări de somn și creșterea tensiunii arteriale la persoanele sensibile la această substanță.

  2. Toxicitate. Consumul de cantități mari de ceai verde poate duce la apariția unor efecte secundare negative, cum ar fi greața, vărsăturile, durerile de cap și insomnia. În cazuri rare, poate apărea toxicitate hepatică și renală.

  3. Interacțiuni medicamentoase. Ceaiul verde poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi anticoagulantele, medicamentele pentru tensiune arterială și medicamentele pentru tratamentul cancerului.

  4. Aciditatea. Ceaiul verde poate fi acid și poate duce la iritații ale stomacului, mai ales la persoanele cu afecțiuni gastrice.

  5. Calitatea produsului. Calitatea ceaiului verde poate varia foarte mult, iar unele produse pot fi contaminate cu pesticide sau alte substanțe chimice.

Pe piață există și suplimente alimentare sunt formă de capsulele cu ceai verde. Acestea reprezintă un mod popular de a consuma ceai verde și de a beneficia de proprietățile sale. Aceste capsule conțin extract de ceai verde, care este obținut prin extragerea compușilor activi din frunzele de ceai verde. Extractul este apoi încapsulat și poate fi luat ca supliment alimentar. La fel de populare este și pudra de ceai verde Matcha care este considerată cea mai sănătoasă formă de ceai verde, și care se prepară cu apă fierbinte.

Este important să consumați ceai verde în cantități moderate și să alegeți produse de înaltă calitate, pentru a reduce riscurile asociate cu consumul de ceai verde. De asemenea, este important să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe un tratament cu ceai verde sau orice alt supliment, mai ales dacă luați medicamente sau aveți afecțiuni de sănătate.


Voi ce ceai preferați? De unde cumpărați ceaiurile, astfel încât să fiți siguri că ați ales un produs de bună calitate?


Blog editor: Simona Tucu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Prin utilizarea acestui formular ești de acord cu stocarea și manipularea datelor tale pe acest site web.

Comentariul tău va fi publicat după moderare. Îți mulțumesc pentru feedback, părerea ta este foarte importantă pentru mine!