"Mândria merge înaintea pieirii şi trufia merge înaintea căderii."
Acest blog conține link-uri de afiliere (profitshare, 2performant, iHerb etc).

vineri, 30 septembrie 2022

Igiena dinților de lapte| Rutina de îngrijire dentară a copiilor mei

 

igiena dentară copii

Igiena dentară a celor mici este un subiect care suscită interesul mămicilor încă dinainte de apariția primului dințișor al bebelușului.

Piața abundă în produse destinate îngrijirii și sănătății orale a copiilor, iar diversitatea informațiilor la care o proaspătă mămică este expusă poate deveni uneori copleșitoare.

Recomandările asociațiilor de pediatrie se schimbă destul de des, iar mama trebuie să rămână mereu la curent cu cele mai noi studii în materie de sănătate, astfel încât să poată lua cele mai bune decizii pentru copiii săi.

Din informațiile mele știu că o lungă perioadă de timp, pentru dinții de lapte s-a recomandat pasta de dinți fără fluor, însă mai nou cantități mici de fluor sunt recomandate încă de la apariția primului dințișor de lapte, folosind la spălare pastă de dinți de mărimea unui bob de orez.

 

Ce paste de dinți am ales eu pentru copiii mei

 

În prezent, eu am doi copii de 3,2 ani, respectiv 5,6 ani. Mai jos vă împărtășesc rutina lor de îngrijire a dinților, menținând că această nu este o recomandare. Pentru sfaturi avizate, cel mai bine discutați cu medicul stomatolog care îl urmărește pe copilul vostru.

Eu am decis să folosesc o pastă de dinți fără fluor până în momentul în care copilul meu învață să scuipe pasta de dinți.

În prezent, băiatul, adică cel de 3 ani si două luni, încă nu știe să o scuipe în mod corespunzător, dar zilnic face progrese în acest sens.

Încă de la început, fetița a fost foarte receptivă la spălatul pe dinți, însă cu băiatul a fost o adevărată provocare. Partea bună a fost că primii dințișori i-au ieșit foarte târziu și chiar și în prezent ultimii molari sunt încă în curs de creștere.

 

Periajul dentar pentru copilul de 3 ani


După cum am menționat mai sus, pentru băiat am ales o pastă de dinți fără fluor până învață să o scuipe, iar de ceva timp am adăugat și una cu fluor pentru periajul de seară.


pastă de dinți Biorepair


În prezent, din mai multe opțiuni, am ales să folosesc pentru el pasta de dinți Biorepair Junior, varianta cu aromă de căpșuni. După ce am studiat piața, am decis că această pastă de dinți este cea mai apropiată de ceea ce îmi doresc eu pentru igiena dentară a băiatului meu.

Biorepair Junior este o pastă de dinți recomandată copiilor de până la 6 ani, este creată după o tehnologie brevetată și conține ingredientul inovator Microrepair.


Tehnologia Microrepair construiește un strat pe suprafața dintelui asemănător cu cel al smalțului, prin intermediul căruia dinții sunt mai protejați de carii.

 

Caracteristicile pastei de dinți Biorepair Junior:

  • protejează dinții împotriva cariilor
  • remineralizează și protejează smalțul dinților
  • nu conține fluor
  • nu conține parabeni sau particule abrazive
  • prin intermediul tehnologiei Microrepair, conține cristale de hidroxiapatită a cărora structură este foarte asemănătoare cu cea a smalțului dintelui. Ea construiește un strat protectorul la nivelul acestora în timpul periajului.
  • este potrivită copiilor până la vărsa de 6 ani
  • are gust bun, acceptat ușor de copii, cu diverse arome: căpșuni, caise etc

pastă de dinți Colgate


După recomandările unui medic stomatolog, am ales ca periajul de dimineață să îl fac cu pasta de dinți fără fluor, iar pentru cel de seară m-am oprit la o variantă Colgate cu 1000pp F, exersând temeinic scuipatul pastei de dinți.

 

Periajul dentar al copilului mai mare, de peste 5 ani

 

În cazul fetiței lucrurile, în practică, lucrurile ar trebui să fie mult mai ușoare, pentru că mereu i-a plăcut periajul, însă ne lovim de un puternic opoziționim atunci când vine vorba de aromele pastelor de dinți. A trebuit să schimbăm o mulțime de branduri, până a reușit să accepte una dintre ele. Cu un copil care acceptă mai greu schimbarea, e dificil chiar și în cazuri aparent banale, precum este alegerea pastei de dinți.


pastă de dinți pentru copii Elmex


În prezent, ea folosește pasta de dinți Elmex Caries Protection Kids. Și, sinceră să fiu, mă bucur nespus că s-a oprit la această variantă pentru că este cel mai recomandat brand de pastă de dinți de către stomatologii cu care am discutat eu în ultima vreme.

Varianta aceasta are conținutul de fluor recomandat pentru vârsta ei - pp1400.

 

Caracteristicile pastei de dinți pentru copii Elmex:

▪️ formează un strat de fluorură de calciu pe smalțul dinților,

▪️ contribuie la prevenirea cariilor dinților de lapte,

▪️ stimulează remineralizarea smalțului,

▪️ reduce formarea plăcii dentare,

▪️ previne pierderile de minerale

 

Ambii copii folosesc periuțe de dinți electrice. Pe cel mic îl spăl eu, consider că este prea mic pentru a putea gestiona cum se cuvine presiunea pe care o exercită periuța electrică asupra gingiei.

Fata se spală singură sub supravegherea mea, iar uneori, intervin și eu pentru molarii din spate și alte zone cărora mi se pare că nu le acordă o atenție prea mare.

 

Ne jucăm și cu periuțe de dinți obișnuite, avem în prezent un set pe care îl folosim când plecăm pentru una-două nopți din localitate și pe care le folosim și acasă pentru a învăța mai eficient cum stă treaba asta cu periajul dinților.

Perii moi pentru a nu leza gingiile și designul atractiv, au fost singurele două criterii după care le-am ales.

Amândoi, la recomandarea medicului stomatolog, folosesc ața dentară sub forma acestor dispozitive ușor de folosit și acceptate de către copii. Este practic o ață dentară cu suport cu ajutorul cărora ai acces mult mai ușor la dinții copilului. Se găsesc variante atât pentru adulți, cât si pentru copii.

 

dintii de lapte

Sper că ați găsit util acest articol. Nu uitați să discutați cu medicul stomatolog despre igiena dentară a micuțului vostru.



Blog editor: Simona Tucu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Prin utilizarea acestui formular ești de acord cu stocarea și manipularea datelor tale pe acest site web.

Comentariul tău va fi publicat după moderare. Îți mulțumesc pentru feedback, părerea ta este foarte importantă pentru mine!