"Mândria merge înaintea pieirii şi trufia merge înaintea căderii."
Acest blog conține link-uri de afiliere (profitshare, 2performant, iHerb etc).

luni, 25 noiembrie 2019

Edulcorem - Nostalgie fără zahăr și o prăjitură tăvălită cum făcea mama în copilărie



Mama în bucătăria ei îngustă, cu șorțul decolorat de trecerea timpului, dar mereu impecabil de curat, îmbrăcând atât de frumos silueta ei perfectă, reprezintă una dintre acele amintiri pe care le port cu sfințenie în suflet și care reușesc să mă transpună de fiecare dată în decorul nostalgic al copilăriei mele cu miros de turtă dulce și mere parfumate. Ani la rând mi-a fost imposibilă să îmi imaginez că va veni o vreme când eu, la rândul meu, în bucătăria mea micuță, cu propriul meu șorț, voi găti deserturi delicioase pentru propria mea fiică. Dar iată-mă mamă, repetând cu drag același scenariu, cu aceeași recuzită, pentru că deși vremurile s-au schimbat atât de mult, unele lucruri sunt fix exact așa cum le știam dintotdeauna.

Edulcorem, în campania sa Nostalgie fără zahăr, mi-a oferit un șorț nou, cu buline albe și volănașe delicate, o bentiță drăguță pentru a-mi ține părul și o cutie plină de îndulcitori , totul pentru a recrea un look retro în oglindă și una dintre rețetele dulci ale mamei în bucătărie. Totul cu scopul de a demonstra că, indiferent dacă avem restricții alimentare sau pur și simplu dorim să mâncăm mai sănătos, cel puțin pe partea de deserturi putem savura în continuare aceleași rețete delicioase din copilărie, înlocuind cu succes zaharul din preparate cu Edulcorem Stevia – un îndulcitor 100% natural din Stevia Rebaudiana și eritritol!

Recunosc că mi-a fost greu să aleg din multitudinea de rețete pe care le-am savurat de-a lungul anilor, doar una singură pe care să o reproduc cu exactitate, înlocuind însă zahărul din compoziție acest cu Edulcorem Stevia. După lungi chibzuințe m-am decis la o prăjitură pe care am dus-o la o reuniune școlară, undeva prin clasa a VI-a, și de ea îmi amintesc că i-a plăcut foarte mult unei colege, acum prietenă bună. Așadar, iată rețeta mea ușor modificată (îndulcitor în loc de zahăr și ciocolată în loc de cacao) pentru Prăjitura tăvălită prin nucă de cocos:

Pentru blat:
350 g făină
200 g Edulcorem Stevia 1:1 (zahăr)
250 ml lapte
4 ouă
150 g unt la temperatura camerei
Vanilie
Praf de copt

Pentru glazură:
250 ml lapte
250 g ciocolată cu 40% cacao
1 esență de rom
250 g nucă de cocos

Pentru că a fost pentru prima dată când am folosit un astfel de îndulcitor, am ales să folosesc varianta 1:1, adică aceeași putere de îndulcire ca a zahărului, pentru a limita experimentele nereușite chiar de la prima încercare. Vizual îndulcitorul mi s-a părut că seamănă perfect cu zahărul, ceea ce mi-a mai redus din emoții!

Albușurile se bat spumă cu jumătate din cantitate de îndulcitor. Separat, cu ajutorul unui mixer, gălbenușurile se bat bine, bine cu untul moale și se adaugă pe rând îndulcitorul, vanilia, laptele și făina amestecată cu praful de copt. La final se încorporează cu atenție și albușurile.
Compoziția se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se dă la cuptor la 180 grade și se coace până trece textul scobitorii. Se lasă apoi la răcit.
Glazura este partea cea mai simplă a întregii prăjituri tăvălite: laptele se încălzește la foc mic, apoi se adaugă ciocolata mărunțită și se amestecă până se topește complet. Se adaugă la final și esența de rom.


Blatul preparat anterior și răcit se taie bucăți pătrate și se trece prin glazura de ciocolata, apoi prin fulgii de cocos și gata, prăjitura-i toată gata!


Ce am descoperit la final? O prăjitură cu un gust ușor mai bun decât cea din copilărie datorită ciocolatei din glazură, dar fără absolut niciun gust ciudat cauzat de înlocuirea zahărului cu îndulcitorul Educorem. Recunosc că am fost sceptică la început când am citit că acest produs nu va schimba gustul preparatelor pentru că mai demult am avut o tentativă de a înlocui zahărul din ceai cu picături de stevia (nu mai țin minte ce brand), dar nu m-am putut împăca deloc cu acea aromă ciudată, specifică. Partea bună e că astfel am reușit să renunț definitiv la îndulcitor/zahăr și în prezent beau ceaiul simplu, și abia acum pot spune că mă bucur cu adevărat de plăcerea de a savura un ceai bun și pot să îi apreciez cu adevărat gustul, dar asta e altă poveste.

Așadar, pe site-ul nosugarshop.ro găsiți mai multe variante de îndulcitori cu Edulcorem Stevia pe care le puteți folosi la băuturi (ceai, cafea, limonadă etc), la prăjituri, creme și alte deserturi. Este stabil termic, are zero calorii și zero indice glicemic ceea ce îl face ideal pentru persoanele cu restricție de consum a zahărului (cum sunt diabeticii) sau în diete. Îl puteți găsi în varianta 1:1 (cu aceeași putere de îndulcire cu a zahărului) sau 1:2 – de două ori mai dulce decât zahărul. Nu schimbă gustul preparatelor pentru că nu are acea aromă ușor amărui specifică acestui tip de îndulcitor. 
Pană pe 14 decembrie, Edulcorem Stevia are preț redus cu 10%!


Prăjitura tăvălită a fost cea mai bună ocazie pentru un picnic de toamnă târzie și călduroasă pe un frumos covor de frunze arămii de nuc! 




Dacă ți-a plăcut articolul meu, un share pe facebook m-ar ajuta! 


Dacă aveți întrebări, căsuța de comentarii vă stă la dispoziție!

***



Zilnic mă puteți găsi cu informații noi pe contul meu de instagram @simonatucu
Vă aștept!



                                                                                                          Blog editor: Simona Tucu

9 comentarii:

  1. Ce prăjit bună ai facut si tu esti superbă, trebuie să pregătesc si eu ceva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hihi, multumesc frumos, aveam o mie de idei, cu timpul stau mai prost! Inspiratie si timp iti doresc si tie :D

      Ștergere
  2. ca tot vin sărbătorile, cred ca am sa incerc si eu aceasta reteta rapida de facut si cu ingrediente simple 🤗😍 multumiim pt recomandare, super fain setul de sort si bentita

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daa, chiar e simpla si poti sa o faci dupa reteta veche cu cacao in loc de ciocolata :D

      Ștergere
  3. Imi plac mult prajiturile cu ciocolata dar niciodata nu am incercat sa inlocuiesc zaharul cu indulcitor, m-am gandit ca sigur ii schimba gustul. Cred ca o sa ii dau o sansa, m-ai convins ��

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca vrei sa gasesti un indulcitor care chiar nu schimba gustul preparatelor, sigur Edulcorem e acela :P
      Bafta multa! :)

      Ștergere
  4. Si mama face inca tavalite...sunt foarte bune.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mulțumim pentru rețetă,este un dulce sănătos,eu chiar nu am voie zahar.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mama mea nu face, dar soacra mea se pricepe si e foarte buna .o sa incerc si eu reteta ta,poate reusesc si eu ceva bun

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular ești de acord cu stocarea și manipularea datelor tale pe acest site web.

Comentariul tău va fi publicat după moderare. Îți mulțumesc pentru feedback, părerea ta este foarte importantă pentru mine!