"Mândria merge înaintea pieirii şi trufia merge înaintea căderii."
Acest blog conține link-uri de afiliere (profitshare, 2performant, iHerb etc).

marți, 25 august 2015

Rețetă rapidă de post - gălbiori cu capere


Am multe amintiri legate de copilăria mea la țară, după cum v-am spus în cadrul mai multor postări. Unele dintre ele se referă la pădurea de la marginea satului unde mergeam cu bunica după ciuperci. Nu îmi amintesc prea bine soiurile de ciuperci culese de acolo și asta pentru că tot spațiul destinat acestor amintiri este ocupat de frumoasele ciuperci otrăvitoare, două soiuri:  galbene și roșii cu buline albe, ciuperci uriașe, ca în ilustrațiile din cărțile cu povești, ciuperci de care bunică îmi spunea mereu să mă feresc. Eram de-a dreptul fascinată și nu puteam pricepe cum ceva atât de frumos, perfect de-a dreptul poate fi ...letal!! Un adevărat mister pentru copilul de atunci, însă bunică reprezenta pentru mine autoritatea supremă, nici nu îmi trecea prin minte să îi pun la îndoială cunoștințele/cuvintele. Doamne ajută, bine am făcut!
După partea cu ciupercile otrăvitoare, amintirile mele ma poartă direct spre ceaunul de fontă uzat, în care bunica pregătea ciupercile – ceapă călita, sare, ciuperci și mult pătrunjel verde. Asta era tot, iar eu le mâncam cu o poftă nebună. Tot pofta nebună a fost cea care m-a făcut să mănânc în mod nesăbuit ciuperci coapte pe vatră, într-o toamnă, și să-mi fie rău pentru vreo 20 de ani din momentul respectiv. Da, 20 de ani nu am mai pus gura pe ciuperci, doar mirosul îmi provoca greață, dar după ce am reușit să îmi înving aversiunea, nu am mai putut să mă opresc. Acum sunt din nou înnebunită după ciuperci, toate soiurile, gătite în orice mod, ciuperci să fie numai!!!



Rețeta de astăzi este una simplă pe care o folosesc mai mult la ciupercile aromate, cum sunt acești gălbiori delicioși pe care i-am găsit în Lidl. O cutie de 400 de grame ajunge cam pentru 2-3 porții de tocăniță, iar aroma este...mmmm, o nebunie!!
Am folosit: 400 gr gălbiori, o roșie mare de grădină, 3 căței de usturoi, o ceapă mică, sare, piper, ardei iute, capere și pătrunjel verde.

Am folosit antica mea cratiță din cupru, specială pentru tocănițe.







Am folosit mai puține legume și condimente, tocmai pentru a pune în evidență aroma ciupercilor. Așadar am călit ceapa și usturoiul în puțin ulei, după care am adăugat gălbiorii tocați grosier. Nu trebuie să adăugați deloc apă, ciupercile vor lăsa singure zeama în care se vor căli. La final se adaugă roșia tocată mărunt și condimentele. Dacă roșia este mai 
zemoasă, se va forma un sos consistent fără să fie nevoie să adăugați apă nici de acestă dată. 



La final se adaugă caperele, se dă în clocot de câteva ori și se adaugă pătrunjelul verde.




Este o minunată rețetă de post, foarte sățioasă,  cu grad de dificultate redus - o tocăniță foarte aromată datorită gălbiorilor, dar bine echilibrată prin prezența caperelor acrișoare. 

Care este relația voastră cu ciupercile?


                             VintageLook 

8 comentarii:

  1. Ciuperci cu curcan sau simplu, doar cu usturoi, muult usturoi! Imi plac in fel si chip! :)
    Arata tare bine tocanita ta. xox

    RăspundețiȘtergere
  2. Mama ce pofta de galbiori mi-ai facut, yummy :)
    La fel mergeam si noi cand eram mici in padure cu bunicul si cautam ciuperci, eram fascinate, dar noi mai mereu le gaseam doar pe cele otravitoare, nu si pe cele bune, oricum era tare distractiv pentru noi :)))

    RăspundețiȘtergere
  3. Mmmm, mi-a lasat gura apa! Multa apa! :))) Mor de pofta!
    Neaparat pun in aplicare reteta asta! N-am consumat niciodata o mancare in care apar caperele ca ingredient, n-am nici cea mai baga idee in legatura cu aroma lor ... sper sa imi placa! Apropos, unde le gasesc? In Lidl, Kaufland... sunt?
    Cu ciupercile am relatie foarte buna! Imi plac, indiferent de context! Am si eu o amintire frumaosa in legatura cu ele: eram la Bucuresti, asteptam momentul nasterii Diei, stateam la unchiul! Dumnealui pregatea la cuptor ciuperci pe care punea un cubulet mic de unt, branza, usturoi! Senzationale imi pareau! Frumusetea amintirii deriva din intreg contextul... :)
    Multumesc din sufletel pentru reteta, harnicuta mea! Te pupacesc cu drag!
    Ilda
    Lavender Thoughts

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In Kaufland si Carrefour le-am vazut, eu prima data am mancat capere odata cu salata nicoise, you can try! ;)

      Ștergere
  4. O reteta numai buna pentru oamenii ca mine, care nu stau mult in bucatarie...trebuie neaparat sa o incerc!
    Pupici
    http://www.descude.com

    RăspundețiȘtergere
  5. De doua zile caut galbirori, de la poza de pe instagram. Aici nu gasesc nimic similar :( Au tone de champion (yaky) si ceva mai calitativ sunt shiitake. Am sa incerc sa vad combinatia cu capere iar daca nu merge cu smantana sigur sunt bune :)
    Pupici tone

    RăspundețiȘtergere
  6. si chiar ma gandeam ce as putea gati astazi! Clar, caut ciuperci!

    RăspundețiȘtergere
  7. pare super reteta... galbiorii sunt super insa nu prea pot fi conservati... thank's for share.

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular ești de acord cu stocarea și manipularea datelor tale pe acest site web.

Comentariul tău va fi publicat după moderare. Îți mulțumesc pentru feedback, părerea ta este foarte importantă pentru mine!