"Mândria merge înaintea pieirii şi trufia merge înaintea căderii."
Acest blog conține link-uri de afiliere (profitshare, 2performant, iHerb etc).

miercuri, 20 ianuarie 2021

Marea mea carte de povești - descriere și impresii - recenzie



 "Marea mea carte de povești" reprezintă ultima achiziție în materie de cărți pentru copii, pe care au făcut-o de această dată fiica mea Adnana împreună cu soțul meu în timpul unei scurte sesiuni de shopping la supermarket. Cartea este luată cu mare bucurie și entuziasm de la raionul de jucării și accesorii pentru copii din Lidl
O ediție cartonată și frumos ilustrată care cuprinde 10 povești ale copilăriei, adaptate și prelucrate într-o formă mai scurtă și mai concentrată. 



Sunt 10 titluri binecunoscute, culese și scrise de Frații Grimm:
◾ Frumoasa din pădurea adormită 
◾ Rapunzel
◾ Scufița roșie 
◾ Mătușa Holle
◾ Motanul Încălțat
◾ Împăratul Cioc de Sturz
◾ Haensel și Gretel
◾ Regele broască 
◾ Albă ca zăpada și cei șapte pitici 
◾ Croitorașul cel viteaz




Fiecare poveste are cel puțin cinci ilustrații color în format de pagină A4, foarte complexe și frumos realizate.
Ilustrațiile ne-au ajutat mult să lucram câteva activități independente de poveștile în sine pentru că s-au dovedit a fi pe placul puștoaicei mele, cea care mereu are ceva de comentat cu privire la ilustrațiile cărților de povești pe care i le cumpăr. 


Ce am lucrat noi cu drag: am identificat toate pisicile din carte, le-am numărat și le-am grupat în pisici adulte și pui. Am identificat emoțiile de pe chipul personajelor (tristețe, bucurie, teamă). Am descris activități și am vorbit despre câteva meserii mai puțin cunoscute. 
Am identificat anotimpurile, culorile și câteva animale. 
Și multe alte activități legate de identificarea anumitor detalii mai puțin evidente, cu scopul dezvoltării simțului observației. 


Deși sunt adaptări ale celor mai cunoscute povești pentru copii din toate timpurile, poveștile încă păstrează detalii pe care, eu personal, le consider nepotrivite pentru vârsta de 4 ani a fetiței mele. Pentru că aleg cu atenție mesajele pe care doresc să i le transmit prin intermediul cărților, obișnuiesc să parcurg eu textul înainte de a i-l citi ei. 



Au fost așadar, câteva elemente pe care le-am considerat nepotrivite și care au suferit o adaptare proprie în momentul citirii. Astfel, în Scufița Roșie, vânătorul nu a spintecat burta lupului cu foarfecele ca sa le scoată afară pe bunica și pe Scufița, nici nu l-a omorât Scufița plasând-i bolovani grei în burtă ca să îi ia acasă blana, ci vânătorul a obligat lupul să tragă aer puternic în piept și să le scuipe afară pe cele două, cerându-și iertare pentru fapta sa. La final toate persoanele s-au împăcat și au trăit cu toții fericiți până la adânci bătrâneți, pentru că acesta este un final pe gustul fetiței mele. 

Nici mama vitregă din Alba ca zăpada, nu a mai primit pantofii de fier înroșit în foc cu care a fost obligată să danseze până a murit de epuizare, ci Alba ca Zăpada, pentru că a fost cunoscută ca o fată cu inima plină de bunătate și empatie, a invitat-o pe mama vitregă la nunta ei și a pus-o la masa alături de ea. Acesta văzând bunătatea fetei, inima i s-a dezghețat pe loc și și-a cerut iertare frumoasei pentru tot răul făcut. Alba ca Zăpadă a îmbrățișat-o și cu toții au dansat si s-au veseli trei zile și trei nopți. Și desigur, au trăit fericiți până la adânci bătrâneți. 

Așadar, dincolo de textul poveștilor, care deși adaptat, păstrează mult din cruzimea formei originale, nouă ne-a plăcut Marea mea carte cu povești, mai mult și mai mult pentru ilustrațiile superbe, dar și pentru că am lăsat imaginația să mă ghideze către un final de poveste potrivit vârstei și valorilor pe care îmi doresc să le insuflu copiilor mei la această vârstă, fără să îi privez însă de poveștile și faptele celor mai cunoscute personaje ale copilăriei mele. 


Cartea a fost achiziționată din Lidl, după cum am spus, a costat în jur de 20 de lei, este recomandată copiilor de peste 4 ani, iar minunatele ilustrații au fost create de Dagmar Kammerer

Voi ați citit acesta carte? O considerați potrivită pentru copiii voștri? 



Zilnic mă puteți găsi cu informații noi pe contul meu de instagram @simonatucu
Vă aștept!



                                                                                                          Blog editor: Simona Tucu

14 comentarii:

  1. Este asa frumos ilustrata, ideal de a fi oferita in dar celor dragi. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce carte frumoasa si accesibila la pret! Un cadou bun pentru nepotica mea!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce frumos ai adaptat povestile! Este o carte tare frumoasa, mai ales ca are ilustratii atat de minunate. Spor la citit în continuare fetelor si multi pupici!

    RăspundețiȘtergere
  4. Este o carte perfecta pentru biblioteca fetitei mele. Suntem foarte incantate de ea, îmi plac mult si ilustrațiile.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce carte colorata si atragatoare, cu siguranta e potrivita copiiior.

    RăspundețiȘtergere
  6. Si noi avem o multime de carti cu povesti, tare ne mai plac.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cumva au suferit si povestile mici modificari, nu stiu cat de ok sunt. Imi plac mult ilustratiile.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu am citit-o, dar îmi pare potrivită pentru ai mei copilași.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cat de frumoasa este! Mi-am adus aminte de copilarie.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce ilustratii superbe are cartea! Cu siguranta i-ar placea si lui Darius.

    RăspundețiȘtergere
  11. Cristinuta mea este o mare iubitoare de povesti. Cu sigureanta ar fi pe placul ei. Chiar n-am remarcat-o in LIDL

    RăspundețiȘtergere
  12. Sunt intr-adevar cele ami frumaose povesti care o sa dainuie peste ani si ani. Frumoasa grafica cartii!

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular ești de acord cu stocarea și manipularea datelor tale pe acest site web.

Comentariul tău va fi publicat după moderare. Îți mulțumesc pentru feedback, părerea ta este foarte importantă pentru mine!