"Mândria merge înaintea pieirii şi trufia merge înaintea căderii."
Acest blog conține link-uri de afiliere (profitshare, 2performant, iHerb etc).

joi, 4 mai 2017

Rutină nouă de îngrijire a pielii pentru primăvara 2017 - vitamina C

Dacă ar fi să plec pe o insulă pustie unde nu aș avea voie să iau decât un singur produs de îngrijirea pielii, aș alege cu certitudine unul cu vitamina C (deși logica ar impune mai degrabă o cremă cu factor mare de protecție). De când am deschis blogul acesta am promovat câteva produse într-un mod ușor agresiv, dar asta doar pentru că am fost convinsă în totalitate de eficiența lor și mi-am dorit să fac împărtășesc asta cu cititoarele mele. Unul dintre aceste produse, sau poate l-aș denumi mai degrabă concept, se referă la serurile/cremele cu vitamina C, dar și la suplimentele alimentare pe care eu le consum cu regularitate de câțiva ani încoace. Vă asigur că obsesia asta cu vitamina C se manifestă și în offline și cred că prietenele și familia mea pot sa confirme acest lucru.

De ce îmi place atât de mult vitamina C?


Vitamina C este unul dintre cei mai cunoscuți antioxidanți cu un puternic rol de contracarare a efectelor îmbătrânirii pielii – pierderea densității cutanate și apariția ridurilor. Pe lângă asta, vitamina C are rolul de a conferi luminozitate pielii, fiind recomandată tenurilor predispuse la melasmă (acele pete maronii apărute ca urmare a unei expuneri la soare sau determinate de cauze hormonale) datorită efectului său de albire, dar mai este și un bun anti-inflamator, recomandă după expunerea prelungită la soare.

Radicalii liberi distrug ADN-ul celulelor cutanate, iar elastina și colagenul cu structuri alterate, produc pierderea elasticității pielii, lucru care determină apariția ridurilor. Vitamina C practic stimulează producerea de colagen (care reprezintă circa 75% din structura pielii), astfel încât procesul de mai sus să nu se producă sau să fie încetinit pe cât posibil. Vitamina C împreună cu vitamina E  reprezintă combinația ideală pentru păstrarea tinereții pielii, iar aportul acestora se poate face atât din interior, prin consumul de produse alimentare bogate în vitamina C și E sau prin suplimente alimentare, dar și exterior, aplicate direct pe piele prin intermediul produselor de îngrijire a pielii.

Primul ser pe care l-am cumpărat în viața mea a fost unul pe bază de vitamina C solubilă în apă, sub formă de L-ascorbic acid,  iar efectele benefice pe care le-a avut pentru tenul meu, m-au determinat să consider vitamina C unul dintre cele mai prețioase ingrediente pe care un produs pentru îngrijirea tenului îl poate conține. 
Și prețios e bine spus, dat fiind faptul că vitamina C pură (L-ascorbic acid) are o formă destul de instabilă, fiind un ingredient greu de integrat într-o cremă/ser și în consecință produsele cosmetice care îl conțin au un preț mai ridicat. 
Fiind sensibilă în prezența aerului și a luminii, este bine ca produsele de îngrijire care conțin acest ingredient să fie ambalate în recipiente airless opace. Poate părea minor, dar acesta este un criteriu important atunci când alegem un produs pe bază de vitamina C. La fel de importante sunt ph-ul, care trebuie să fie scăzut pentru ca serurile să fie eficiente și respectiv concentrația, care după părerea mea ar trebuie să fie de minim 10%.
Derivatele de acid ascorbic solubile în ulei, sunt forme mult mai stabile, dar mai reduse ca potență și ca efecte.


În prezent am construit o rutină de îngrijire a pielii foarte complexă (pe care doresc să o fac publică într-un alt articol), iar vitamina C este parte integranta din aceasta. Mai mult decât atât am inclus chiar două produse și o să vă explic mai jos de ce. 
Unul este vechiul ser Mad Hippie pe care îl folosesc deja de câțiva ani și al doilea este o cremă The Ordinary, fiind de asemenea și primul produs de la aceasta marcă pe care am ocazia să îl încerc. 
Acesta, pe numele său complet Vitamin C Suspension 23% + HA Spheres 2%, este o cremă lejeră bogată în L-ascorbic acid în concentrație de 23% și microsfere de acid hialuronic în concentrație de 2%. 
Inițial mi-am dorit să folosesc crema și dimineața sub baza de machiaj însa textura acesteia nu permite folosirea sa decât în cadrul rutinei de seară. 
Crema, deși are o consistență ușoară, ea nu se absoarbe repede în piele, ci lasă un film gras la nivelul pielii și prezintă, de asemenea și o textură nisipoasă în compoziție, asemănătoare particulelor exfoliante din clasicele scrub-uri, astfel încât nu permite aplicare niciunei alte creme nici înainte, dar nici după ea. Este o cremă extrem de ciudată, o textură pe care nu am mai întâlnit-o niciodată până acum.

Later edit - într-un final am decis să o aplic pe tenul umed, dat fiind faptul că acidul hialuronic și acidul ascorbic din compoziție sunt solubile în apă și probabil gradul de absorbție în piele este unul mai mare. Cantitatea folosită este cam cât un bob de mazăre pe întreaga față. Se simt mici înțepături la contactul cu pielea, dar dispar rapid. Din cauza texturii, cu siguranță suspensia nu poate fi folosită decât în cadrul rutinei de seară. 

Ascorbic Acid, Squalane, Isodecyl Neopentanoate, Isononyl Isononanoate, Coconut Alkanes, Ethylene/Propylene/Styrene Copolymer, Ethylhexyl Palmitate, Silica Dimethyl Silylate, Sodium Hyaluronate, Glucomannan, Coco-Caprylate/Caprate, Butylene/Ethylene/Styrene Copolymer, Acrylates/Ethylhexyl Acrylate Crosspolymer, Trihydroxystearin, BHT.


Așadar acesta este motivul pentru care am ales să introduc în rutină un ser cu vitamina C, adică vechiul meu Mad Hippie pe care îl folosesc dimineața, fiind foarte repede absorbit în piele și permițând folosirea ulterioară a oricărui alt produs. Mai multe despre acest ser puteți citi în postarea aceasta dedicată celor 3 produse Mad Hippie pe care le-am folosit eu până acum, cu mențiunea că, după mai mult timp de folosire, deși am informații că ar conține doar 10% vitamina C sub formă de sodium ascorbyl phosphate, adică un derivat de vitamina C, serul Mad Hippie este cel mai potent produs de acest tip pe care l-am folosit până acum.


Atenție, nu toate tenurile tolerează concentrații mari de vitamina C, motiv pentru care, dacă nu ați folosit seruri cu vitamina C, eu vă recomand să începeți cu aplicări la intervale mai mari de timp, pentru a da pielii posibilitatea să se obișnuiască. Chiar și eu experimentez o ușoară iritație în zona de sub ochi dacă insist cu aplicări multiple pe o perioadă mai lungă de timp.  


Care sunt serurile voastre preferate?      






VintageLook



8 comentarii:

  1. desi crema de la To e ciudata ca si compozitie, as vrea sa o incerc...eu am achiztionat exfoliantul si desi pare ciudat putin la prima aplicare m-am indragostit iremediabil de el deci clar vreau si alte produse

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E ciudata, asa e, dar seara e ok de folosit, doar sa ai tenul curat si bine exfoliat, ca altfel se fac numai scamite pe fata...
      Clar si eu am un wishlist considerabil, abia astept sa mai comand ceva... :P

      Ștergere
  2. Cand eram mica mama imi cumpara la greu vitamina C si imi placea la nebunie. Cred ca asa am dezvoltat o oarecare "pasiune" pentru acrituri. Ar trebui sa-mi mai cumpar si eu. Sunt suplimente forte bune pentru imunitate si intregul organism. Nu m-am gandit niciodata sa le folosesc pentru ingrijirea tenului. Multam de pont!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hihi, mie nu-mi plac tocmai pentru ca sunt acre, asa ca am ales variante care se inghit, dar daca tie iti plac, cu atat mai bine, cred ca e mai sanatos sa le dizolvi in gura. :P
      Desigur eu nu am mai scris despre celelalte beneficii ale vitaminei C, se cunosc deja, dar da, si pentru piele face minuni, asadar noi femeile avem un motiv in plus sa le consumam. Eu acum nu mai iau, dar intentionez sa revin si la tabletele de colagen pe care le-am consumat in trecut, cu acelasi scop - piele, unghii si par! Le recomand si pe acelea impreuna cu vitamina C si cu ceva enzime sau un consum mare de fructe :)
      ma bucur nespus ca ti-a fost util articolul meu, pupici multi!!

      Ștergere
  3. De mica fiind bunicul meu ma punea sa iau vitamina C cat de des cu putinta. De fiecare data cand mai trec pe la el plec cu o cutie de vitamina C :)). Am auzit ca este buna pentru fata si in crema, dar n-am incercat inca

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hehe, bine educata de bunicul, zic eu :) Trebuie sa incerci si creme si seruri, sunt foarte eficiente pentru ten!

      Ștergere
  4. De la o singura persoana am mai auzit de serurile acestea, care intr-adevar e foarte pasionata de tot ce inseamna ingrijirea pielii, dar nu am incercat niciunul inca. Mi se parea ca si tot ce experimenta ea necesita cunostinte in domeniu (isi face singura si peelingurile chimice) si mi s-a parut SF, dar daca e ca o crema obisnuita as incerca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa, super fain, m-as baga si eu la asa ceva, dar consider ca trebuie sa ai cateva notiuni de chimie, iar mie imi cam lipsesc, asa ca ma limitez la cele cumparate :P
      Trebuie sa incerci si tu exfoliantii chimici, chiar fac diferenta pe ten, si bineinteles macar un ser antioxidant, vitamina C sau A si neaparat SPF minim 30 ziua :)

      Ștergere

Prin utilizarea acestui formular ești de acord cu stocarea și manipularea datelor tale pe acest site web.

Comentariul tău va fi publicat după moderare. Îți mulțumesc pentru feedback, părerea ta este foarte importantă pentru mine!