"Mândria merge înaintea pieirii şi trufia merge înaintea căderii."
Acest blog conține link-uri de afiliere (profitshare, 2performant, iHerb etc).

joi, 18 mai 2017

Din albumul de vacanță - Paleos Panteleimonas

Imediat ce vremea devine puțin mai generoasă cu temperaturile, unui Rac autentic ca mine gândurile îi fug inevitabil către vacanță, către mare, către locuri îndepărtate, scăldate în soarele generos al verii. Din păcate puțin probabil ca anul acesta să am parte de o vacanță la mare și recunosc că zilele acestea, mișcarea leneșă a balansoarului din curte unde îmi petrec bucăți bune de după-amiază, îmi poartă gândurile cu nostalgie către mările pe care le-am sorbit cu privirea și le-am îmbrățișat cu fiori de-a lungul anilor. 
Păstrez cu drag sute de imagini din vacanțele mele și le folosesc adesea chiar și în zilele lungi de iarnă drept combustibil pentru a alimenta starea de bine atât de greu încercată de frigul și griul deprimant caracteristice sezonului rece. Un om născut cu soarele în suflet nu va putea lega niciodată prietenie cu iarna, o va tolera, o va suporta, va gusta din bucuriile ei, dar nu o va iubi niciodată cu adevărat. 

De luni bune, cu pozele din Grecia în față, mă scald într-o dulce stare de melancolie și un sentiment timid de neîmplinire cu privire la tot ceea ce a însemnat experiența Grecia în ansamblul ei. Mi-a plăcut mult, enorm de mult, atât de mult încât chiar și acum încă resimt aceea foame de marea, peisajele, oamenii, mâncarea și întreaga atmosferă a Greciei... dar din păcate a durat atât de puțin...



Unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am vizitat în viața mea și în care m-aș reîntoarce cu drag îl reprezintă Paleos Panteleimonas, un sătuc situat pe versantul estic al Olimpului Kato, construit la 700 m altitudine. Este o așezare de păstori, veche de vreo 500 de ani, abandonată în totalitate prin anii 60 și recondiționată mai apoi cu fonduri europene pentru a reda cu perfectă fidelitate imaginea sa mitică din trecut. La momentul în care eu l-am vizitat satul era locuit în mod permanent de doar 17 familii, ceea ce mi s-a părut absolut fascinant. Pe tot parcursul vizitei am făcut numeroase exerciții de imaginație în încercarea de a-mi închipui cum ar fi să locuiesc acolo, total izolată de civilizație. Nu aș putea să fac asta în mod permanent, dar oh, cât mi-ar plăcea să mă pot retrage măcar o dată pe an într-un loc atât de pitoresc. Case înalte din piatră cu glastre de flori colorate la ferestre, găzduiesc la parter câteva magazinașe cu produse locale (uleiuri parfumate, plante aromatice, bijuterii artizanale), respectând în totalitate arhitectura locului, iar străduțele înguste, pietruite te poartă către centrul așezării străjuit de platani înalți, unde poți admira biserica veche a satului și o tavernă plină de farmec construită în jurul unui bătrân uriaș măslin.



În Paleos Panteleimonas e ca și cum timpul s-ar fi oprit în loc, iar sentimentul pe care îl trăiești proiectat fiind în trecut într-un mod aproape violent, imprevizibil, este de nedescris. Aici ai putea să scrii, să pictezi, să desfășori activități creative chiar dacă nu ai veleități artistice, pentru că atmosfera te inspiră într-un mod pe care nu l-ai fi intuit niciodată.


Peste doi ani de la această vacanță am regăsit bucăți din atmosfera pitorească și plină de farmec a satului Paleos Panteleimonas, în Spania, mai exact în Valldemossa, un loc încântător despre care v-am povestit mai multe aici. Dar dacă ar fi să mă reîntorc aș alege cu siguranță Grecia...





9 comentarii:

  1. Cât de frumos ai scris, Simo! La fel ca tine, în zilele mai proaste sau cele foarte reci și urâte, mă pierd printre folderele cu poze din călătoriile în care am fost, iar cele de prin Grecia sunt primele la care revin în toiul iernii, mă încălzesc imediat.
    Pozele tale mă duc totuși cu gândul la Bulgaria, la un loc tare drag mie - Nessebar, mult mai comercial, dar cu un farmec aparte.
    Chiar mi-e dor de postările tale de călătorie, poate vei reveni mai des asupra acestei rubrici. :D Nu că n-aș amâna și eu multe postări de genul ăsta, mi-e tare greu să scriu despre locuri care m-am impresiona în mod deosebit (Roma e cel mai bun exemplu).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos, draga mea! Ma bucur ca ti-a placut articolul, eu nu prea am scris despre vacante/calatorii pentru ca mi s-a parut ca nu au avut un feedback prea consistent acest tip de postari, poate si pentru ca eu le trec prin filtrul meu emotional si nu toata lumea rezoneaza cu acest tip de redare. :) Dar de data asta chiar mi-e foarte dor de Grecia, de fapt imi e dor de mare , de locurile unde m-am simtit cel mai bine si pe care, de acum, imi doresc tare mult sa le retraiesc cu familia mea largita :)
      In Bulgaria nu am fost niciodata, dar mi-ar placea, chiar ii spuneam asta zilele trecute sotului meu. :P Cred ca mi-ar placea acest Nessbar daca spui ca seamana cu satucul din Grecia despre care am vorbit. Si Valldemossa din Spania este mult, mult mai comerciala, dar mi-a creat un sentiment foarte placut. In Paleos nu exista prea multe elemente moderne, chiar si tavernele pastreaza arhitectura si atmosfera locala si chiar te simti transpus in trecuta, e minunat.... :)
      Te pup, multumesc de vizita!

      Ștergere
  2. Cat de frumos, ador postarile de acest gen. Desi sunt nascuta la sfarsit de toamna , inceput de iarna iubesc vara,soarele si marea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos, Deyuta, ma bucur ca ti-a placut articolul! :)
      Nu cred ca tine neaparat de sezonul in care te-ai nascut ca sa iti placa un anotimp, dar recunosc ca e draguta ideea :P
      Te puuup!

      Ștergere
  3. Gand in gand! Tocmai am scris despre vacanta mea in Atena, asa ca te invit sa citesti! Mi-a placut tare mult, e a doua oara cand ajung in Grecia si, cu siguranta, nu ultima. Te pup!

    http://the-may-day.blogspot.ro/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh, chiar vorbeam cu ghida din Grecia despre Atena, tare mi-ar placea sa ajung acolo si sper sa se intample in urmatorii ani.
      O sa vin cu siguranta in vizita la tine!
      Multumesc pentru vizita, pupici!

      Ștergere
  4. Ce pofta de vacanta mi-ai facut! Momentan, ma bucur doar de caldura din Bucuresti, dar mi-ar placea sa merg din nou in Grecia cat de curand.

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi plac pozele si cred ca este foarte frumos acolo. Ideea de a reconstrui satul cu fonduri mi se pare geniala. Nu știu daca si la noi a-au făcut astfel de lucruri , dar cred ca cu ajutorul acestor fonduri mai putem salva țara.
    Iubesc Grecia di intr-o luna imi începe vacanta in Thassos! Abia astept!

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular ești de acord cu stocarea și manipularea datelor tale pe acest site web.

Comentariul tău va fi publicat după moderare. Îți mulțumesc pentru feedback, părerea ta este foarte importantă pentru mine!