"Mândria merge înaintea pieirii şi trufia merge înaintea căderii."
Acest blog conține link-uri de afiliere (profitshare, 2performant, iHerb etc).

vineri, 27 martie 2020

Lapte vegetal sau animal? Alege cu argumente


Odată cu apariția alternativelor vegetale la lactatele clasice, au apărut și controversele legate de gradul de sațietate sau beneficiile specifice aduse organismului nostru de acest tip de produse. 

Care variantă de lapte este mai sănătoasă și mai potrivită pentru un consum regulat?


Ce lapte trebuie să consume bebelușii?
Laptele matern este primul aliment oferit copiilor și singurul recomandat de UNICEF și OMS în primele 6 luni de viata, dar recomandările privind alăptarea se duc până la vârsta de doi ani și chiar peste. Laptele matern protejează sistemul imunitar al nou-născutului împotriva infecțiilor și inflamației, este hrana perfectă pentru bebeluși, conținând grăsimi, calciu, vitaminele A, B și C, dar și anticorpi, așa cum niciun alt produs animal sau creat sintetic nu poate conține. 
Însa odată ce copilul a fost diversificat și primește și hrană solidă, el poate consuma ocazional derivate și chiar lapte de vacă după vârsta de 12 luni. De asemenea, și laptele de migdale poate fi introdus în alimentația lui. Eu am introdus fetiței mele lapte de migdale și cereale în terciuri și alte preparate după vârsta de 9 luni, după ce am introdus inițial migdalele cu atenție la reacții. Conform OMS toți alergenii trebuiesc introduși până la vârsta de 12 luni, așadar și un lapte vegetal din fructe oleaginoase poate fi folosit cu succes în preparatele lor mici. 

Digestie și alergii
În primii 2 ani de viață, microflora intestinală se stabilizează; pe măsură ce înaintăm în vârstă, sistemul nostru digestiv se maturizează și poate ajunge sa absoarbă greu lactoza. Astfel, unii adulți ajung să digere mai greu laptele de vaca. Laptele matern conține lactoză și aproape toți ne naștem cu abilitatea de a o digera. 

Intoleranța la lactoza apare foarte rar la copiii sub 5 ani, dar corpul adult poate produce mai putina lactaza (enzima care digera lactoza). Caz în care laptele animal poate duce la balonare, dureri abdominale, diaree sau reflux gastroesofagian. La maturitate, toate aceste probleme se pot transforma în intoleranță la lactoză. Laptele vegetal este o opțiune validă în acest caz, doar ca trebuie sa avem grija și la alergiile paralele dezvoltate de unii dintre noi, precum cele la nuci și alune. De exemplu, o cană de lapte de orez este o varianta extraordinară pentru cei care au intoleranta la lactoza, dar și alergii care nu le permit sa consume lapte de migdale.

Numar de calorii
În cazul in care te confrunți cu probleme de greutate și ești la regim, răspunsul poate fi laptele vegetal. De preferat ar fi o variantă neîndulcită cu zahar. Una dintre cele mai bune variante este laptele de migdale. În vreme ce laptele de vaca are aproximativ 60 kcal/100g, laptele de migdale conține doar 20 de calorii. Pentru fiecare cană de lapte, cafea cu lapte sau bol de cereale zilnic, economia de calorii va fi una simțitoare în timp. O variantă foarte buna de lapte de migdale îndulcit în mod natural poți cumpăra și online, la un preț excelent. 


Personal cred că adult fiind ar trebui să renunțăm total la consumul de lapte animal, să ne rezumăm la derivate, iar pentru nevoia de lapte (adăugat în cafea, cu cereale etc), să găsim o variantă de lapte vegetal al cărui gust ne este pe plac și al cărui consum pe termen lung va avea cu siguranță multiple beneficii asupra sistemului nostru digestiv. 

 Voi obișnuiți să consumați lapte vegetal, dacă da, care variantă vă este pe plac?


Dacă aveți întrebări, căsuța de comentarii vă stă la dispoziție!

***



Zilnic mă puteți găsi cu informații noi pe contul meu de instagram @simonatucu
Vă aștept!


                                                                                                          Blog editor: Simona Tucu



6 comentarii:

  1. In post folosesc laptele vegetal, dar in restul zilelor prefer pe cel animal, pentru ca mai ales la cafea face o spuma faina, pe care laptele vegetal nu mi-o ofera!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. corect, cam greu de inlocuit spuma aceea cu ceva vegetal. La mine e simplu, eu beau doar lapte cu cacao :P

      Ștergere
  2. Lapte animal preferam acum dar ar fi super sa consumam vegetal toata familia!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu imi doresc sa consum doar vegetal, deocamdata fetita bea si ii place.

      Ștergere
  3. Mie îmi place foarte mult laptele de migdale.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu sunt o pofticioasa, imi place sa incerc orice, n-am ratat laptele de orez.

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular ești de acord cu stocarea și manipularea datelor tale pe acest site web.

Comentariul tău va fi publicat după moderare. Îți mulțumesc pentru feedback, părerea ta este foarte importantă pentru mine!