"Mândria merge înaintea pieirii şi trufia merge înaintea căderii."
Acest blog conține link-uri de afiliere (profitshare, 2performant, iHerb etc).

joi, 29 octombrie 2015

Supa cremă galben neon

               Una dintre cele mai frumoase amintiri din copilăria mea în ceea ce o privește pe mama în bucătărie, se referă la serile în care aceasta gătea un preparat-răsfăț doar pentru ea - supa cremă de ciuperci cu crutoane. Nimănui din familie nu îi plăcea acestă supă, motiv pentru care mama o gătea rar, în acele momente când își permitea aroganța de se ocupa de propria sa plăcere și asta se întâmpla de obicei seara, după ce se punea totul în ordine în gospodărie. Sunt rare momentele în care mamele își rezervă timp doar pentru ele, tocmai de aceea aceste amintiri sunt atât de prețioase pentru mine. 
Ceea ce mi se pare ușor amuzant legat de această supă cremă se referă la modul în care mă raportam la ea atunci când mama încerca să mă convertească și pe mine și îmi turna puțină supă într-una din farfuriile bune, din setul celor smălțuite cu albastru de cobalt și mă îmbia să gust măcar un cruton tăvălit prin crema aromată - nu îmi displăcea la modul în care o făceam cu iahnia de fasole (pe care o detest și acum), ci mi se părea un preparat atât de sofisticat, iar eu situată atât de departe de limbajul aromelor culinare, încât mă simțeam intimidată în fața farfuriei. O tot întrebam pe mama cum se mănâncă, cum se procedează cu crutoanele, așteptându-mă la un ritual specific de degustare. Acum zâmbesc cu nostalgie, era doar o simplă supă care se prepară incredibil de repede, dar atunci când ești copil multe lucruri par a fi mult mai complicate decât sunt în realitate. Dar raporturile se schimbă în mod permanent în viața noastră, lucruri care ne intimidau în trecut, acum poate fac parte din rutina zilnică, necunoscutul se transformă în variate experiențe de viață, iar temerile mărunte le lăsăm undeva în spate (poate le depășim ... sau poate le înlocuim doar cu altele)...


              Nu știu dacă datorită mamei mele sau a propriilor mele experiențe de viață, însă în prezent ador supa cremă de ciuperci, o prepar des, cu drag și cu multă poftă. Până acum câteva zile o consideram regina supelor cremă și imposibil de detronat. Situația s-a schimbat după ce am cumpărat un dovleac din Kaufland, un soi mai exotic pe care nu l-am încercat până acum. L-am pus în coș cu gândul precis de a prepara o supă cremă. Acasă mai aveam un cartof dulce, așa că m-am gândit ca baza de preparare să fie aceste două legume pe care nu le mai folosisem niciodată în acest scop, nici împreună, nici separat. 



Din dovleac am folosit doar jumătate și trei sferturi din cartoful dulce. Am mai adăugat și alte legume, dar în proporție mai mică: morcovi, conopidă și mazăre congelată (poza de jos este doar cu titlu de prezentare).




Dovleacul, cartoful dulce și morcovii, fiind mai tari i-am pus împreună la fiert la început, cu puțină apă și sare, restul de legume le-am adăugat mai târziu. După ce s-au fiert suficient, am luat oala de pe foc și am pasat legumele cu blenderul. Am asezonat supa cu piper și fulgi de chili și am adăugat câteva linguri de smântână lichidă. 

De menționat faptul că supa cremă de legume (orice fel de legume) nu are nevoie neapărată de smântână pentru a fi gustoasă, mai ales dacă legumele sunt din grădină, aceasta are o aromă minunată și poate fi consumată ca atare. Eu recunosc că ador cremozitatea pe care o obțin prin adăugarea smântânii, dar mă repet, nu este obligatoriu, mai ales dacă sunteți la dietă. 
Cu mâna pe inimă vă spun că această supă cremă de dovleac și cartof dulce este cea mai gustoasă supă pe care am mâncat-o vreodată, mult peste cea de ciuperci!! O recomand din suflet dacă sunteți amatoare de supe cremă de legume sau dacă vă place să experimentați lucruri simple. 
Precum vedeți, datorită boabelor de mazăre în combinație cu oranjul puternic al celorlalte ingrediente, supa a căpătat o frumoasă culoare galben neon
O puteți servi cu semințe de susan, câteva picături de ulei de măsline și crutoane. 
Eu am mai adăugat câțiva fulgi de chili doar. 



Vă asigur ca este delicioasă, de preparat v-am convins că este mai mult decât simplu, deci nu vă rămâne decât să o încercați! 



                              Cu mult drag, 


                              VintageLook


16 comentarii:

  1. Merita incercata dupa ce am citit...yamy...
    Nu am mancat niciodata cartofi dulci... nu stiu daca mi-ar place :D in general nu mananc dulce si cand aud cuvantul "cartof dulce" ma gandesc la ceva dulce :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hihi, sa stii ca nici eu nu sunt adepta mancarilor dulci. De exemplu ador mancarea chinezeasca, dar tot ce tine de partea aceea de mancaruri dulci pe care le au ei, evit :P
      Cartoful dulce are o aroma asemantoare dovleacului, asa mi se pare mie...:P In supe creme e deosebit, sigur iti va placea! :)

      Ștergere
  2. Eu personal, nu am facut niciodata supa de legume, si pare atat de simpla toata treaba!
    Mi-am facut o lista deja cu tot ce imi trebuie si zilele astea o sa incerc reteta propusa de tine!
    Tare mult mi-ar placea ca atunci cand ai ocazia sa mai scrii despre retetele tale preferate, cred ca le-as incerca pe toate!
    Pupici mii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E foarte simplu totul, crede-ma, merita sa faci. Eu mai fac cand imi raman legume prin frigider si nu am ce sa mai fac cu ele, resturi nefolosire de la alte mancaruri (un ardei, un morcov, putin dovlece etc). Pentru ele am intotdeauna punga aceea de mazare Bonduelle in frigider (nu concep fara mazare :P) si astfel nu arunc nimic.
      Poti incerca tot felul de variante, e minunata, pe cuvant!! La sfarsit prajesc seminte de floarea soarelui sau susan proaspat si presar in farfurie. Poti adauga cateva picaturi de diverse uleiuri aromate, e savuroasa :P

      O sa tin minte sugestia ta cu mancarurile sa stii! :P

      Pup, weekend minunat! :)

      Ștergere
  3. Hmmm...ce bine arata...multumim pentru reteta ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Hmm, arata foarte bine si pare destul de simpla la prima vedere, insa are in componenta ingrediente foarte bune, cu gust intens si cred ca rezultatul este unul placut. Imi place mult ideea si merita incercata. Multumesc de reteta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag, Gabriela! Sunt sigura ca o sa-ti placa, chiar merita incercat! Te pup! :)

      Ștergere
  5. Vin si subscriu sugestiei adresate de Simona - Descude! Ma omori cu felul in care descrii, prezinti, faci totul sa para usor! Nu sunt fan al supelor crema (nici ai mei nu sunt) dar chiar acum m-as inhama la a prepara reteta asta daca nu m-ar tine in letargie o bronsita antipatica (mda, m-am procopsit, n-am mai avut bronsita de 15 ani)!
    In cazul in care mai era nevoie sa spun, tare mult mi-a placut postarea - pe de-a-ntregul! Are tot ce ii trebuie, toate aromele, bine dozate fiind!
    Te imbratisez cu caldura, draga mea!
    Ilda
    Lavender Thoughts

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pfff, cum ai reusit, draga mea, bronsita??!! Imi pare nespus de rau, sper sa nu fie complicat si sa iti fi revenit deja pana in acest moment.
      Cat despre supa mea, eu te invit sa o incerci cand o sa-ti revii, nu pot sa cred ca nu i-ar placea cumva? :P
      Ma bucur sa aud ca ti-a placut postarea in sine, iti multumesc din suflet pentru toate cuvintele frumoase! Te imbratisez! Sa te faci bineeee!!!

      Ștergere
  6. Încearcă în loc de fierbere sa bagi la cuptor dovleacul și cartoful dulce tăiate felii.Apoi la dai la Blender și pui supa de legume sa nu fie prea gros.E mult mai delicios asa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pff, ce bine zici, sunt sigura ca e nemaipomenita, eu ador dovleacul copt, imi imaginez cum trebuie sa fie in supa crema. Cu siguranta incerc! Merci pentru pont! :D
      O saptamana de vis iti doresc!

      Ștergere
  7. delicioasa, eu fac cu piept de pui, anul asta inca nu am facut, dar fac sigur!

    RăspundețiȘtergere
  8. "Sunt rare momentele în care mamele își rezervă timp doar pentru ele" - sa stii ca asa e. Supa crema de ciuperci e preferata noastra...bine, eu as manca ciuperci non stop :))) am facut si eu acum ceva timp supa crema de dovleac, insa a fost extrem de dulce si nu ne-a placut :( dar in general supele crema sunt hit la noi in casa :D

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular ești de acord cu stocarea și manipularea datelor tale pe acest site web.

Comentariul tău va fi publicat după moderare. Îți mulțumesc pentru feedback, părerea ta este foarte importantă pentru mine!