"Mândria merge înaintea pieirii şi trufia merge înaintea căderii."
Acest blog conține link-uri de afiliere (profitshare, 2performant, iHerb etc).

miercuri, 30 decembrie 2020

Cum ne amenajăm casa - stilul art deco

Pe langă folderele de fashion, machiaj, unghii și altele dedicate zonei de beauty, pe care le-am creat și le îmbogățesc în mod permanent încă de cand am decoperit internetul, de mai bine de doi ani de zile, am mai adaugat încă unul în colțul din dreapta a desktop-ului meu și anume idei de amenajări interioare. Nu am pierdut energie făcând acest lucru până acum pentru că nu prea se întrezărea posibilitatea de a mă folosi de el prea curând, însă de vreo doi ani viitorul începe să se contureze într-o altă lumină.

Astăzi m-am gândit să vă vorbesc în linii generale despre unul dintre cele 5 stiluri preferate de mine în amenajările interioare, și anume Art Deco. Apărut la începutul secolului XX, Art Deco este o apreviere pentru Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes, expoziție care a avut loc la Paris în anul 1925. Manifestându-se ca mișcare artistică în artele decorative, Art Deco s-a impus cu adevărat abia în anii '60 luând repede amploare și în arhitectură, artele vizuale și chiar în industria de fashion.

În amenajări interioare, stilul Art Deco îmbină într-un mod foarte originial simțul practic și utilitatea, cu simbolistica luxului și a opulenței. Liniile sunt drepte, geometrice, atent calculate matematic, iar accentele sunt somptuoase, elegante, rafinate.



Mobilierul art deco este modern, confortabil și ergonomic, el îmbină liniile verticale cu forme geometrice și piese de mobilier obligatoriu rotunjite la colțuri, curbate, inspirate de stilul Art Nouveau, pe care îl succede. Mobilierul este realizat din lemn scump, exotic, îmbogățit cu elemente decorative din fier forjat, sticlă, piele sau chiar catifea moale, de foarte bună calitate.

Scaunele sunt de regulă tapițate cu piele sau materiale textile fine, extravagante, iar oglinzile cromate sunt decorate ostentativ cu capete de animale, flori de mari dimensiuni sau forme geometrice complexe. Eu am deja în minte o oglindă de inspirație art deco pe care am văzut-o într-un magazin de antichități și care ar arăta minunat deasupra măsuței mele de toaletă. Sper să pot intra în posesia ei cât de curând.


Materialele textile caracteristice acestui stil de design interior sunt și ele la rândul lor somptuoase, luxoase, se folosesc texturi precum satinul, mătasea, catifeaua și pielea. Cu aceasta ocazie my king size bed va trece la un alt nivel, întreaga mea colecție de lenjerii pat din bumbac va fi înlocuită cu satin fin (pentru că nu mi-am înnobilat niciodată patul cu astfel de texturi), sau cel puțin cu bumbac cu inserții de mătase și broderii opulente, așa cum este cazul lenjeriei din imaginea de mai jos.


Culorile de bază în cadrul acestui stil sunt culorile neutre, predomină negrul, albul sau griul, care sunt folosite ca bază, fundal pentru culorile puternice, accentele vii. Este reprezentativ pentru acest stil fundalul negru cu pete de culoare aurii și roșu puternic. Toate acestea se îmbină într-un mod foarte armonios cu sistemele de iluminat reprezentate de lampadare înalte, lustre, sfeșnice și candelabre somptuoase, accesorii care caracterizează poate cel mai bine stilul art deco.  

În concluzie, stilul art deco îl percep ca o completare a stilului modern – minimalist, cu accente elegante și pline de rafinament, combinație care conferă originalitate, confort și multă personalitate întregului ansamblu.


                                                                                                            

                          Dacă aveți întrebări, căsuța de comentarii vă stă la dispoziție!

***



Zilnic mă puteți găsi cu informații noi pe contul meu de instagram @simonatucu
Vă aștept!



                                                                                                          Blog editor: Simona Tucu

6 comentarii:

  1. Ce frumos! As vrea o casa amenajata asa! :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Mmm, mi-a dat ceva liniste articolul tau...
    Excelent spus: "nu mi-am innobilat niciodată patul cu astfel de texturi" - m-am regasit aici! Aah, am vazut o lenjerie cu lalele, sigur as dormi printre ele! :D

    Pupicei, draga mea Simo!
    Ilda
    Lavender thoughts

    RăspundețiȘtergere
  3. noi avem in alb si negru totul, dacaai stii cum se vede absolut orice pe parchet alb :(...greu de intretinut!

    RăspundețiȘtergere
  4. Dormitorul este singura camera luminata asa cum imi place mie, asemanator primei imagini, bine si bucataria, insa nu pun accent pe asta. Am observat ca imi place stilul asta mai ales la camerele de hotel. Ca o fantezie :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte frumoase aceste amenajări și îmi doresc și eu să îmi fac ceva de calitate atunci când voi ajunge la casa mea, în adevăratul sens al cuvântului.

    RăspundețiȘtergere

Prin utilizarea acestui formular ești de acord cu stocarea și manipularea datelor tale pe acest site web.

Comentariul tău va fi publicat după moderare. Îți mulțumesc pentru feedback, părerea ta este foarte importantă pentru mine!